Een ochtend op het CBK

Een ochtend op het CBK

CBK staat voor Centraal Boekingskantoor van de VOR. Tien vrijwilligers bemannen ieder één ochtend per twee weken het kantoor van de VOR in het gebouw Vasalis te Roden. Totaal zijn hiervoor twaalf dames en heren beschikbaar.

Op woensdagochtend open ik voor 9.00 uur de deur van het VOR-kantoor, start de computer op, luister het antwoordapparaat uit, zet de telefoon ‘open’ en de ‘headset’ op mijn hoofd.

Er is nog even gelegenheid om koffie te zetten voor mijzelf en de eventuele bezoekers. Kort daarna komt het eerste gesprek binnen, een mevrouw uit Roden. Zij heeft vanmiddag een intake afspraak bij de Braamkliniek in Assen. Op de gewenste tijd kan ik haar helaas niet helpen, onze drie bussen zijn bezet. Ik leg haar uit dat de bus voor een heen- en terugrit naar Assen minimaal anderhalf uur (incl. wachttijd) onderweg is. Na wat heen en weer praten besluit zij de kliniek te bellen voor een andere afspraak. Zij belt weer terug en wil graag boeken voor donderdag 19 maart. Dat kan wel en de rit is dan snel geregeld.

Hierna belt een dame van Dagopvang Vasalis. Een cliënt uit Lieveren moet op vrijdag 20 maart om 10.15 uur van huis worden gehaald en om 18.00 uur weer worden teruggebracht.  Ook dat is mogelijk en de boeking is snel gemaakt.

Tijd voor een kopje koffie.

Inmiddels komt er een klant binnen die graag op vrijdag 20 maart een rit naar en van Haren wil boeken. Hij wil daar zijn echtgenote bezoeken die onlangs is opgenomen in een verpleeghuis. Na enig gepuzzel kan ik hem plaatsen op bus 3. Echter de terugreis is wat ingewikkeld en wordt een combinatie met een mevrouw naar Helpman. Tussendoor kan de bus even naar Haren en heeft dan terug vanuit Helpman twee passagiers voor Roden in de bus. Het is een wat complexe rit, dus bel ik de chauffeur van bus 3 en leg even uit wat de bedoeling is.

De coördinator van bus 1 komt binnen en meldt dat de telefoon van zijn bus niet werkt en een weekje niet kan worden gebruikt. Alle betrokkenen worden hierover geïnformeerd.

Ook de penningmeester van de VOR komt binnen en haalt zijn post.

Weer telefoon: een mevrouw uit Roden wil graag in de middag naar Albert Heijn en een uurtje boodschappen doen. Haar gewenste tijd is lastig, maar ze blijkt een flexibele geest te hebben. We komen er samen wel uit.

De laatste klant belt om 11.45 uur.  Hij wil graag op vrijdag 20 maart om 15.00 uur in Zeegse zijn en om 17.30 uur weer worden teruggehaald voor de rit naar Roden. Helaas is het voor de drie bussen onmogelijk deze rit op de gewenste brengtijd uit te voeren, terug zou het wel kunnen.  De klant begrijpt het niet; de VOR heeft toch immers drie bussen en hij belt toch goed op tijd. Ik moet alle zeilen bijzetten hem te overtuigen van het heenreis probleem. Uiteindelijk gaat hij akkoord met een heenreis tijd van 11.45 uur. De lunchtijd van de chauffeur schiet er dan bij in, waarvoor sorry.

Daarna print ik snel de rittenlijsten voor de middag, avond en de volgende ochtend voor de drie bussen ten behoeve van de chauffeurs. Een handige digitale bijkomstigheid is dat de chauffeurs ook thuis de rittenplanning kunnen bekijken.

Morgen zal er een collega op mijn stoel zitten.