Van de theorie naar de praktijk

Als gepensioneerd professional uit de zorg, met jarenlange ervaring als manager en organisatieadviseur in de gezondheidszorg, vervul ik al weer enige jaren de functie van secretaris van het bestuur van stichting VOR (Vervoer voor Ouderen Noordenveld), voor vervoer van ouderen en mensen met een beperking. Ik kwam er al gauw achter dat de VOR een belangrijke rol vervult in het leven van veel burgers in de gemeente Noordenveld. Wat we zien is dat onze drie bussen, waarvan twee met rolstoellift, elke dag op weg zijn om inwoners, die van deze vorm van vervoer afhankelijk zijn, van A naar B te brengen. Ook zien wij dat nog veel inwoners van Noordenveld niet weten van ons bestaan en wat we hebben te bieden. Veel ouderen met of zonder beperking zijn verstoken van vervoer van en naar activiteiten waaraan zij graag zouden willen deelnemen. Juist daarvoor is de VOR in het leven geroepen.

Het vinden van vrijwilligers die als chauffeur twee dagen per maand van hun tijd willen geven om met onze bussen passagiers te vervoeren is een andere blijvende zorg voor onze organisatie. En dat is precies de reden dat ik besloot om toch ook te gaan chauffeuren op de bus! Ik kan wel zeggen dat dit het verschil is met wat in de titel van dit verhaal staat tussen theorie en praktijk. Natuurlijk kende ik de verhalen van onze chauffeurs en als ingewijde in de gezondheidszorg kende ik ook het merendeel van onze klanten.

Maar de echte praktijk gebeurt dagelijks op en in onze bussen. Daar raak je in gesprek met onze passagiers die de VOR kiezen voor een rit naar de oogarts in Groningen, een boodschappenuurtje naar supermarkt of familiebezoek. Dagelijks vervoeren we veel ouderen binnen Roden en Peize naar verschillende ouderenopvang locaties. Ik merk en zie dat al deze personen en hun verzorgers en familie kiezen voor het vertrouwde van een lokale gemeentelijk herkenbare organisatie, die je ophaalt van huis en ook nog even controleert of je de sleutels niet vergeten bent, je later weer terugbrengt en wacht tot je de deur achter je hebt dichtgetrokken. Ook maken we het mogelijk onder voorwaarden gratis een begeleider mee te nemen naar bijvoorbeeld een bezoek aan het ziekenhuis.

Sinds ik naast het besturen op afstand ook ‘(be)stuur’ in de praktijk voelt het allemaal completer en dichterbij en zal ik nog harder pleiten en werken aan het behouden van de VOR als organisatie in de gemeente Noordenveld.

 

Bert van Schagen

Chauffeur en secretaris VOR